Kompanzasyon Nedir Ne işe Yarar ?

09:49 Ussal 0 Yorumlar



Direnç bazlı (Resistif) devrelerde  0 olan faz farkı, kapasitif devrelerde akım, voltajdan fazı ilerde olacak şekilde, endüktif devrelerde ise cereyan geride olacak şekilde değişir. safha farkının oluşması, ayıraç çelim oluşması demektir. Bir sistemin görünür gücü  S değişmez, fakat safha farkına merbut olarak görünür ancak bileşenleri olan etkili ve belirteç takat değişir. etken zahmetli görünür güce eşittir ve maksimal sorun verimi alınır. Devrede işi canlı bileşen yapar, ayıraç bileşen her döngüde şebekeden çekilir ve kısır döngü bitmeden son şebekeye verilir. saf resistif devrede faz farkı imkânsız ve enerjik müşkül azami kıymetini alır, ayıraç kuvvet yoktur. ancak endüktif ve kapasitif devrelerde safha farkına nazaran belirteç çetin oluşur. Bu da işe çevrilebilen hareketli gücün azalmasına dolayısıyla verimin düşmesine ve kullanılamayan bir belirteç takat oluşumuna illet olur. işte aktif gücün maksimal hale getirilip, hız faktörünün düzeltilmesi ve verimin en balaban halini alması işlemine kompanzasyon denir.

Şebekeden ayıraç efor tüketimine canlılık kurumları tarafından had getirilmiştir. aylık etkin tüketimin %20'si derece sarfiyat ücretsizken, bu uç geçilmiş olduğu takdirde bütün belirteç gider ücretlendirilir ve faturaya yansıtılır. Evlerimizde kullandığımız aletler içinde mekanik balastlı florışıl lambalar, çamaşır makinaları, soğutucu ve Inverter harici klimalar endüktif devreye haizdir ve reaktif fer çekerler ancak eğer kompanze edilmişlerse bu sarf şebekeden olmaz. hatta konutlarda kullanılan sayaçlar kilovat cinsinden yazdığı için, konutlarda ayıraç fer harcanması için bir ilaç alınmasına ister duyulmamaktadır.

Uygulamada fabrikalar, yalıtım makineleri, aksiyon makineleri ve motorlar endüktif çalıştıklarından bağlandıkları şebekeye reaktif can verirler. verilen reaktif kudret enerjik gücün zımnında verimin az çok düşmesine sebep olur. Fabrikaların çokça bulunmuş olduğu bir toprak oda önüne alındığında o bölgede kâin konutların bu durumdan nasıl olumsuz etkileneceği açıktır. aynı sistemin öncelikle kompanze edilmemiş ve sonrasında kompanze edilmiş hali karşılaştırıldığında ise çekilen akımın değişmediği, fakat aktif ancak arttığı görülür. aha verimin artması ve şebekenin reaktif güçten ibret etkilenmemesi için endüktif sistemin girişine bir kompanzasyon kondansatörü bağlanır ve devrede üretilen ayıraç güç şebekeye verilmeden kondansatörlerde depolanır. motosiklet devreye girerken de bu kondansatörler depoladıkları reaktif gücü motorlara son verirler. zımnında kanalizasyon sistemi aklı kıt resistif bir sisteme yaklaşan olarak görür ve şebekeyle cümle beyninde reaktif meşakkatli alışverişi olmaz.

Bazı uzmanlar gereğince yukarıda açıklayan nedenlerden ötürü evlerde herhangi bir alet sayesinde akçasal açıdan yalıtım tasarrufu peylemek olabilir değildir.

Kaynak: Wikipekia

0 yorum: