Elektrik Nedir ?

05:33 Ussal 0 Yorumlar



Elektrik, elektrik yüklerinin varlığıyla ve akışıyla ilgilenen fizyolojik olguların tümüdür. Elektriğin çoğu alanda gözle görülebilir çeşitli tesirleri olmaktadır. Bunlara örnek şekilde statik elektrik, elektromanyetik ürünlenim, yıldırım ve elektrik akımı verilebilir. Ek olarak da elektrik radyo dalgalarının oluşumunu verici ve var eden elektromanyetik ışınım ile ilgilidir.

Elektrikteki yükler, gene diğer yükler üzerine tesir işaret eden bir elektromanyetik saha üretirler. Elektriğin ortaya çıkışının ardında bayağı fazla fiziksel nicelik yatar:

Elektrik yükü tanımı: Atom altı parçacıkların, elektromanyetik etkileşimlerini belirleyen bir özelliktir. Elektriksel şekilde yüklenmiş bir madde, elektromanyetik alanlara etkir veya onlardan etkilenir.
Elektrik piyasa (bkz: elektrostatik): Bir elektrik yükünün devinim etmemesi şeklinde bile dışarıya verebildiği elektromanyetik piyasası niteler (örneğin, ortada herhangi bir elektrik akımının olmaması). Elektrik piyasa, çevresindeki başka yükleri kendisine doğru çeken bir kuvvet üretir.
Elektrik potansiyeli: Bir elektrik yerlerin, herhangi bir elektrik yükü üzerindeki iş yapmış olabilme kapasitesine diyoruz. Volt kıymeti ile ölçülür.
Elektrik akımı: Elektriksel olarak yüklenmiş parçacıkların hareketine yahut akışına verilen isimdir. Amper kıymeti ile ölçülür.
Elektro mıknatıslar: hareket eden yükler, manyetik sektör oluştururlar. Elektrik akımı manyetik sektör üretir, ve aynı biçimde değişen manyetik alanlar da elektrik akımı üretirler.

0 yorum: